Komisję konkursową tworzyli: Aneta Markus, Tomasz Hamerski - Starosta Powiatu Nowotarskiego, Rafał Jandura i Jacek Król - Członkowie Zarządu Powiatu Nowotarskiego, Bogusław Waksmundzki - Radny Powiatu Nowotarskiego, Marcin Kobuszewski - Dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Oddziału Wsparcia Rolnictwa w Krakowie, Monika Roszak - Prezes Fundacji Roll-Na oraz Agnieszka Regiec z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Komisja konkursowa oceniając zgłoszone do konkursu potrawy, brała pod uwagę nie tylko smak i wygląd, ale także sposób podania i dekorację stoisk.
Komisja po degustacji dań konkursowych przyznała następujące wyróżnienia:
KGW Huba – „Boczek nadziewany mięsem kiełbasianym z sosem chrzanowym”
KGW Maniowy – „Galantyna z mięsa wieprzowego z konfiturą wiśniowo-żurawinową”
KGW Kluszkowce – „Żur Mizerzki”
KGW Mizerna – „Żeberka z miodem podawane z pieczonym burakiem i młodymi ziemniakami”
KGW Czorsztyn – „Bitki z prawdziwkami”
KGW Sromowce Wyżne – „Cukinia faszerowana wieprzowiną”
KGW Sromowce Niżne – „Talarki z bockio”.
Każde Koło otrzymało pamiątkowy dyplom oraz nagrodę finansową w wysokości 1 200 zł, ufundowaną przez Wójt Gminy Czorsztyn.
Ponadto Koła otrzymały także bon od Starosty Nowotarskiego w wysokości 600 zł. Dodatkowo na ręce gospodyń trafiły nagrody rzeczowe ufundowane przez przedstawicieli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Oddział Terenowy w Krakowie, Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego i Lasów Państwowych – Nadleśnictwo Krościenko.
Całość wydarzenia uświetniły występy zespołów regionalnych: Mali Maniowianie oraz chorwackiego HKUD Petar Zrinski. Dawkę humoru zapewnił program Kabaretu Truteń a Halny Project poderwał do tańca zgromadzoną publiczność.
UG Czorsztyn / opr. jd