Za smakowite niespodzianki, które czekać będą na gości festiwalu ponownie odpowiada charyzmatyczny kucharz i czarodziej kuchni – Andrzejem Polanem, który od dłuższego czasu pracuje nad potrawami, którymi zaskoczy nas w tym roku.
Wystawcy z całej Małopolski będą kusić aromatycznymi miodami, chrupiącym pieczywem, regionalnymi wypiekami i wędlinami, ciastami i przetworami. Spotkanie z – czasem nieoczywistą – tradycją zagwarantują nam koła gospodyń wiejskich, a jeśli bywaliście na poprzednich edycjach, doskonale wiecie, że panie potrafią wyczarować kulinarne cuda z całkiem zwyczajnych składników, które następnie staną w szranki o miano najbardziej oryginalnych dań festiwalu.
Wszyscy chętni będą mogli wziąć udział w warsztatach i wzbogacić swoją wiedzę – kto wie, może odkryjecie w sobie nowy talent i zaczniecie zachwycać swoich bliskich w kuchni? W tak lubianym quizie o Małopolsce będą na Was czekać nagrody w postaci biletów do Energylandii w Zatorze i Cogiteonu w Krakowie, a jeśli przyjdziecie ze swoimi pociechami, również one znajdą coś dla siebie w licznych grach i zabawach. Swoje oryginalne oferty zaprezentują też wybrane jednostki Województwa Małopolskiego.
Organizatorzy nie zapominają o potrzebujących Małopolanach – każdej edycji będzie towarzyszyć zbiórka charytatywna dla dzieci z chorobami rzadkimi.