Po czterech latach Piwo Krakowskie Białe, duma UPJPII, powraca na rynek
Wczesnym rankiem 16 czerwca br. rozpoczęto warzenie warki piwa krakowskiego białego. To pierwsza warka piwa w tym stylu uwarzona po niemal czterech latach. Pierwsze warki powstały cztery lata temu w nieistniejącym już browarze Pukal na krakowskim Kazimierzu. Tym razem warzenie miało miejsce w browarze Wielka Sowa w Bielawie i odbyło się na zlecenie Browaru Wawrzyniec, który będzie dystrybutorem piwa. Warzenie odbyło się pod czujnym okiem głównego piwowara browaru Wielka Sowa Łukasza Szweda oraz dr. hab. Sławomira Dryi, prof. UPJPII – rzecz jasna wykorzystano pieczołowicie odtworzoną recepturę – sekret wielu pokoleń krakowskich piwowarów.

Sposób warzenia tego piwa został odtworzony przez Centrum Badań nad Piwowarstwem Historycznym UPJPII w toku kilkuletnich badań, którymi kierował dr hab. Sławomir Dryja, prof. UPJPII. Jednym z elementów projektu było pozyskanie unikalnego szczepu drożdży – prawdopodobnie tego samego, który wykorzystywali piwowarzy krakowscy warzący to piwo w przeszłości.
opr. s/