Środa, 18 czerwca | Imieniny: Elżbiety, Marka, Amandy
17.06.2025 | Czytano: 32

Po czterech latach Piwo Krakowskie Białe, duma UPJPII, powraca na rynek

Wczesnym rankiem 16 czerwca br. rozpoczęto warzenie warki piwa krakowskiego białego. To pierwsza warka piwa w tym stylu uwarzona po niemal czterech latach. Pierwsze warki powstały cztery lata temu w nieistniejącym już browarze Pukal na krakowskim Kazimierzu. Tym razem warzenie miało miejsce w browarze Wielka Sowa w Bielawie i odbyło się na zlecenie Browaru Wawrzyniec, który będzie dystrybutorem piwa. Warzenie odbyło się pod czujnym okiem głównego piwowara browaru Wielka Sowa Łukasza Szweda oraz dr. hab. Sławomira Dryi, prof. UPJPII – rzecz jasna wykorzystano pieczołowicie odtworzoną recepturę – sekret wielu pokoleń krakowskich piwowarów.

 Na zdjęciu dr hab. Sławomir Dryja, prof. UPJPII i główny piwowar Łukasz Szwed
Na zdjęciu dr hab. Sławomir Dryja, prof. UPJPII i główny piwowar Łukasz Szwed
W marcu 2025 roku Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie podpisał porozumienie o współpracy naukowo-dydaktycznej z Żywiecką Wytwórnią Piwa Sp. z o.o., właścicielem marki Browar Wawrzyniec. Jako podstawowy element porozumienia wskazano chęć ponownego wprowadzenia do dystrybucji piwa krakowskiego białego. Ze swojej strony Uniwersytet wyraził zgodę, by Żywiecka Wytwórnia Piwa posłużyła się zastrzeżonym znakiem towarowym – Piwo Krakowskie Białe / Cerevisia Alba Cracoviensis.

Sposób warzenia tego piwa został odtworzony przez Centrum Badań nad Piwowarstwem Historycznym UPJPII w toku kilkuletnich badań, którymi kierował dr hab. Sławomir Dryja, prof. UPJPII. Jednym z elementów projektu było pozyskanie unikalnego szczepu drożdży – prawdopodobnie tego samego, który wykorzystywali piwowarzy krakowscy warzący to piwo w przeszłości.

opr. s/ 
 
 
Źródło Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Partnerzy malopolskaonline.pl