Kopalnia
Rozmaitości
Piątek, 13 sierpnia 2021 18:00

"Od snopka do talerza", czyli kulinarna strona festiwalu

ZAKOPANE. Podczas Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich nie może zabraknąć regionalnej kuchni. Dni Narodowe, podczas których można spróbować smakołyków przygotowywanych przez goszczące pod Tatrami zespoły, zawsze cieszą się wyjątkowym zainteresowaniem. W tym roku będzie można posmakować frykasów do 20 sierpnia.
Tegoroczna edycja poświęcona została obrzędom i tradycjom związanym z pracą na roli, produktom rolnym i ich wykorzystaniu w regionalnej kuchni - w tradycyjnym oraz nowoczesnym wydaniu.

Chociaż składniki góralskiej kuchni często są bardzo proste, co wymuszają warunki klimatyczne, to jednak mieszkańcy górskich regionów potrafią wyczarować z nich wyjątkowe przysmaki. Mogą się także pochwalić unikatowymi i często chronionymi tradycyjnymi produktami, jakimi pod Tatrami są osypki.


Zarówno zespoły biorąc udział w Festiwalu, jak również najlepsi szefowie kuchni z Podhala udowodnią, że regionalna kuchnia może byś smaczna, zdrowa i przede wszystkim inspirująca. Tradycyjne przepisy można wykorzystać w nowoczesny sposób, dając im nowe życie i wynosząc na wyżyny sztuki kulinarnej, korzystając z bogactwa technik, smaków, kształtów, kolorów i konsystencji…. Tak by zachwycić nie tylko nasze podniebienie, ale wszystkie zmysły.

Podczas konferencji naukowej prelegenci prezentować będą zagadnienia dotyczące obrzędów, zwyczajów i pieśni związanych z pożywieniem w kontekście codzienności i święta. Gościem konferencji i Festiwalu będzie Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i autor nagrodzony World Gourmand Cookbook Awards i Nagrodą Magellana. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Autor książek Italia do zjedzenia, Portugalia do zjedzenia i Stambuł do zjedzenia.

W wiosce festiwalowej odbywają się pokazy kulinarne. W sobotę 14 sierpnia od godz. 17.0 w ramach inscenizacji wesela góralskiego – prezentacje kulinarne z wykorzystaniem tradycyjnych produktów. Będą tradycyjne lody robione w 100% z mleka owczego, które jest doskonałą alternatywną dla mleka krowiego – LÓDGÓR; o godz. 19:00 - przepisy Szefa Kuchni Sylwestra Lisa – wielokrotnie nagradzanego w konkursach branżowych i wyróżnianego w przewodniku kulinarnym Gault&Millau, spotkanie z Bartkiem Kieżunem, promocja książek kulinarnych.


Od poniedziałku 16 sierpnia do środy 18 sierpnia codziennie o godz. 13:00 – spotkania kulinarne prezentujące tradycyjne podhalańskie produkty: oscypki, sery, kiszoną kapustę oraz ich wykorzystanie w kuchni.

W czwartek 19 sierpnia Dzień Górali Polskich – prezentacja oddziałów Związku Podhalan, z kulinarnymi akcentami, które pozwolą odkryć bogactwo smaków góralskiej kuchni gospodyń z różnych regionów Polski. Wydana zostanie Księga Kulinarna Górali Świata, która będzie z pewnością wspaniałą zachętą do kulinarnej przygody – poznawania, przygotowywania i smakowania różnorodnych, często nawet egzotycznych potraw.

MFFZG, s/ zdj. Piotr Korczak
Reklama
komentarze
Reklama
Reklama
Kopalnia
Najczęściej czytane
Reklama
cross
Pod naszym patronatem
Partnerzy malopolskaonline.pl