Co roku, wiosną i jesienią, można podziwiać w Szczawnicy redyk – niezwykłe widowisko, które przyciąga miłośników góralskiej kultury, pasterskich obrzędów i regionalnej kuchni. W sercu pienińskiego uzdrowiska nie tylko poczujesz klimat największego pasterskiego święta, ale także zanurzysz się w gigantycznym, puchatym kierdlu owiec.
Redyk Jesienny w Szczawnicy to spektakl: setki owiec przechodzą ulice miasta w towarzystwie juhasów, dźwięków góralskiej muzyki i barwnej banderii konnej. Wydarzenie, które odbywa się w październiku jest kultywowane w Szczawnicy od ponad 50 lat. Owszem w historii miasta były lata, gdy Redyk Jesienny nie miał wydźwięku wielkiego góralskiego święta, zmieniło się to jednak około 10 lat temu, by obecnie zyskać oprawę jedynej w swoim rodzaju góralskiej uroczystości.
W tym roku Szczawnica zaprasza na dwudniowy Redyk Jesienny:
- Piątek, 10 października – scena plenerowa pod PKL Palenica: pokazy wyrobu oscypka, opowieści z bacówki, kulinarna uczta ze specjałami owczymi, a do tego góralska muzyka, śpiew i zabawa.
- Sobota, 11 października – około godziny 13:00, baca i juhasi poprowadzą stado ulicami miasta. W barwnym pochodzie wezmą udział górale pienińscy oraz goście z innych regionów. Uroczystość zakończy się przy przystani Flisackiej na tzw. Piaskach.
Tradycja, smak i magia kultury
Czy warto być na Redyku Jesiennym w Szczawnicy, zdecydowanie tak! Owce, jak nic innego, kojarzą się z góralami i ich kulturą. Tradycja pasterska w Pieninach sięga XV wieku i trwa po dziś dzień. Sezon wypasu trwa od świętego Wojciecha (23 kwietnia) do świętego Michała (29 września). Według tradycji na czas wypasu baca i juhasi od wiosny aż do jesieni mieszkają w bacówce, która służy im do wyrobu — bundzu, żętycy i oscypków, po tym okresie wracają do domów, stąd ten moment wielkiego święta podczas Redyku Jesiennego.
Miasto i Gmina Szczawnica
Centrum Kultury Sportu i Promocji
autor: Aneta Dusik



















