W ramach konkursu zlecane będą zadania polegające na:
- Organizacji przedsięwzięć mających na celu identyfikację i promowanie dziedzictwa kulinarnego Małopolski, w tym w szczególności produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych.
- Realizacji wydarzeń o tematyce kulinarnej mających na celu ożywienie i wzmocnienie więzi społecznych na obszarach wiejskich i budowanie tożsamości lokalnej.
- Realizacji inicjatyw, których celem jest pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych i aktywizacja mieszkańców obszarów wiejskich.
Oczekiwane rezultaty:
- Organizacja co najmniej jednego wydarzenia promującego dziedzictwo kulinarne Małopolski oraz produkty regionalne, tradycyjne i lokalne (np. szkolenia, warsztatu, spotkania, pokazu kulinarnego, degustacji).
- Zakup co najmniej jednego akcesorium AGD/urządzenia kuchennego/zestawu naczyń kuchennych niezbędnego do realizacji wydarzenia promującego dziedzictwo kulinarne, o którym mowa w pkt 1, z przeznaczeniem do wyposażenia organizacji pozarządowej odpowiedzialnej za realizację projektu.
Zarząd Województwa Małopolskiego przeznaczy na tegoroczną edycję konkursu „Zasmakuj w Małopolsce” kwotę nawet 800 000 zł.
Oferent zobowiązany jest do wykazania się wkładem własnym finansowym na poziomie co najmniej 10% sumy wszystkich kosztów realizacji zadania. Maksymalna kwota przyznanej dotacji na realizację zadania nie może być wyższa niż 90% sumy wszystkich kosztów realizacji zadania oraz nie może przekraczać kwoty 20 000 zł.
Uprawnione organizacje pozarządowe i inne uprawnione podmioty mogą składać oferty w otwartym konkursie ofert na realizację zadań publicznych Województwa Małopolskiego w obszarze kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego pn. „Zasmakuj w Małopolsce” w roku 2025 r.
Oferty w generatorze eNGO można składać do 3.04.2025 r. do godziny 23:59.
Oferent zobowiązany jest także w terminie do 4 kwietnia 2025 roku dostarczyć do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego ofertę (w wersji pisemnej), wygenerowaną z generatora eNGO, wraz z załącznikami, podpisaną przez osoby upoważnione do składania oświadczeń woli w imieniu oferenta.
W przypadku realizacji zadań, które na celu mają promocję dań kuchni tradycyjnej, historycznej, patriotycznej związanej z Tysiącleciem Korony Królestwa Polskiego, komisja konkursowa może przyznać dodatkowe punkty.
Więcej informacji znaleźć można tutaj.