Producenci wędlin, którzy uzyskali wpis swojego produktu na listę wyrobów tradycyjnych i którzy sprzedają je na rynku krajowym, nie będą musieli dostosowywać się do unijnych przepisów dotyczących wędzenia, które wejdą w życie na początku września br. Wędzone produkty będą musiały spełniać dotychczasowe przepisy dotyczące zawartości benzopirenu.
Od września najwyższy dopuszczalny poziom benzopirenów w kiełbasie czy szynce spadnie z 5 do 2 mikrogramów na 1 kilogram wędlin.
O głosowaniu w KE poinformował były europoseł ds. środowiska i zdrowia Bogusław Sonik.
opr.s/
02.07.2014 | Czytano: 130
Wędliny tradycyjne mogą nadal być wędzone
"Producenci wędlin wpisanych na listę wyrobów tradycyjnych, którzy sprzedają swoje produkty w kraju, nie będą musieli po 1 września dostosowywać się do nowych unijnych przepisów dotyczących wędzenia" - poinformowała Komisja Europejska.
Źródło PAP
Komentarze
Reklama