Sobota, 20 kwietnia | Imieniny: Agnieszki, Czesława, Amalii
07.06.2013 | Czytano: 147

Rozpoczyna się kulinarna podróż po Małopolsce

Tradycyjne smaki i niezwykłe aromaty zawitają do Krakowa, Tarnowa, Wadowic, Oświęcimia, Miechowa, Nowego Targu i Nowego Sącza. W najbliższy weekend, 8-9 czerwca (sobota - niedziela), na Placu Wolnica w Krakowie odbędzie się pierwszy półfinał „Małopolskiego Festiwalu Smaku”. Podczas jubileuszowego, dziesiątego Święta Chleba na stołach będą królować krakowskie wypieki - precle, obwarzanki oraz chleb prądnicki.

Tarnów (16 czerwca, Rynek) pochwali się najsmaczniejszymi śliwkami i daniami z dodatkiem suszonych owoców. W Wadowicach (23 czerwca, Rynek) będzie można spróbować nie tylko słynnej kremówki, ale też bugli zembrzyckich – okrągłych, drożdżowych przysmaków. Oświęcim (30 czerwca, plac przy OCK) słynie z królewskiej ryby – zatorskiego karpia, a Miechów (7 lipca, Mały Rynek) z kapusty charsznickiej – podstawy regionalnych potraw. W Nowym Targu (14 lipca, Rynek) będą królować sery – bryndza i oscypek, ale też lody nowotarskie. Ostatni półfinał odbędzie się w Nowym Sączu (21 lipca, Rynek), a tu gości powitają smaki doskonałych jabłek i miodów.

Małopolski Festiwal Smaku to prawdziwe święto tradycyjnej, małopolskiej kuchni. To także konkurs dla najlepszych producentów żywności, których wybierają profesjonalne jury i publiczność, w czterech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą” i „Jak u mamy”.

Wielki finał Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie się na krakowskim Kazimierzu w ostatni weekend sierpnia (24-25 sierpnia, Plac Wolnica)

opr.s/ zdj. Piotr Korczak

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Partnerzy malopolskaonline.pl