Wtorek, 19 marca | Imieniny: Józefa, Bogdana, Laili
01.10.2021 | Czytano: 128

Lodówki pełne dobra stanęły w Krakowie. Inicjatywa Polski 2050

Pod trzema Miejskimi Domami Pomocy Społecznej w Krakowie stanęły “Lodówki pełne dobra”. Są to lodówki społeczne otwarte całą dobę, w których można zostawiać jedzenie, dzieląc się nim w ten sposób z potrzebującymi. Projekt ma też wymiar ekologiczny, zapobiega marnowaniu żywności i wyrzucaniu jej nadmiaru. Lodówki powstały z inicjatywy wolontariuszy Polski 2050, przy wsparciu lokalnych samorządowców.

Wśród wolontariuszy Polski 2050 jest grupa osób zajmujących się już ponad 1,5 roku osobami w kryzysie bezdomności. To właśnie wolontariusze Plantacji Dobra zauważyli potrzebę wprowadzenia w Krakowie rozwiązania pomocowego w postaci lodówek społecznych. Radni Rafał Komarewicz i Dariusz Badurski - członkowie Stowarzyszenia Polska 2050 - złożyli w tej sprawie interpelację do Prezydenta Miasta Krakowa. Pod koniec września tego roku udało się projekt sfinalizować.

Koordynatorką projektu jest Karolina Górnisiewicz, która zaprojektowała również charakterystyczne szaro-niebieskie zabudowy lodówek. Lodówki stanęły przy Dziennych Domach Pomocy Społecznej: na osiedlu Szkolnym 20, na ul. Sudolskiej 7 i przy ul. Jana Sas-Zubrzyckiego 10. Taka lokalizacja przekłada się na to, że “Lodówki pełne dobra” pełnić będą w pierwszej kolejności funkcję pomocową. Dzięki nim Domy Pomocy Społecznej mogą dzielić się posiłkami, które nie zostały odebrane przez podopiecznych w ciągu dnia. Wolontariusze Polski 2050 także deklarują chęć pomocy w uzupełnianiu jedzenia i kontrolowaniu porządku w lodówkach.


- Każdy może zanieść do nich to, co ma u siebie, po to, żeby nie wyrzucać oraz pomóc potrzebującym. Na co dzień opiekę nad lodówkami sprawuje DDPS przy którym znajduje się lodówka - tłumaczy Karolina Górnisiewicz.

Osoby, które chcą pomóc w zapełnianiu lodówek powinny pamiętać o prostych zasadach: zostawiając jedzenie należy pamiętać, że powinna być to żywność przed upływem terminu ważności, najlepiej w opakowaniu, w jakim kupiliśmy ją w sklepie. Jedzenie sporządzone w domu powinno być opisane: nazwą, datą przygotowania, dobrze by znalazł się na nim też skład.

opr.s/
Źródło materiał prasowy

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Partnerzy malopolskaonline.pl