Wtorek, 16 kwietnia | Imieniny: Bernadetty, Cecyliana, Kseni
13.11.2014 | Czytano: 64

Kolejne wnioski o wpisy na listę produktów tradycyjnych

Do grona przysmaków uznanych za wyjątkowe dziedzictwo kulinarne Małopolski dołączyć może 8 kolejnych produktów. To efekt obrad Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka. Wnioski małopolskich producentów trafią teraz do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Podczas spotkania rady do grona produktów tradycyjnych z Małopolski dołączyły kiełbasy i kabanosy, ser, miód oraz… gałki. To, zapomniane już dzisiaj, określenie dla klusek, które wyrabiane są w naszym regionie. Obradom komisji przewodniczył wicemarszałek Wojciech Kozak, który po raz kolejny przypomniał, że produkty regionalne i tradycyjne odgrywają znaczącą rolę w podtrzymywaniu dziedzictwa kulturowego oraz pozarolniczej aktywizacji obszarów wiejskich regionu.

Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego wydała swoje opinie na temat 9 produktów:
Sery twarogowe niedojrzewające
Gałki sadczane
Miód nawłociowy z Gminy Skrzyszów
Kiełbasa wiejska z galaretką z Andrychowa
Kiełbasa krucha z Andrychowa
Kiełbasa z gospody z Andrychowa
Kabanos wiejski z Andrychowa
Kiełbasa wiejska z galaretką extra
Kiełbasa krakowską suchą

Pozytywnie zaopiniowanych zostało 8 wniosków (wszystkie poza tym dotyczącym Kiełbasy krakowskiej suchej), które przekazane zostaną teraz do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To resort dokona ich ponownej weryfikacji oraz zadecyduje o wpisie na Listę Produktów Tradycyjnych.
Źródło UMWM

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Partnerzy malopolskaonline.pl