Zobacz więcej
Po prezentacji oraz weryfikacji zgłoszonych produktów wszystkie z nich zostały pozytywnie zaopiniowane przez członków rady. Teraz decyzja o ich wpisaniu na Listę Produktów Tradycyjnych zadecyduje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rekomendowane przez małopolską Radę ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego produkty to:
Placek po rytersku, Klęczańska zupa wigilijna – jasiek ze śliwką, Pierogi z Kościelca, Kościeleckie pierogi z kurdybankiem, Kościeleckie pierogi marmurkowe, Kościelecka strucla makowa, Miód ze spadzi jodłowej z Pogórza Rożnowskiego, Sodówki mogileńskie, Chleb inwałdzki, Wyroby wędzone z Kasinki, Kiełbasa małopolska, Kiełbasa swojska tradycyjna z Kasinki, Boczek domowy z Kasinki i Synecka tradycyjna z Kasinki.
opr. s/